Αειφόρος Ανάπτυξη Γορτυνίας - Αeiforia4Gortynia.blogspot.com

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την αειφόρο ανάπτυξη της Γορτυνίας, η Παγγορτυνιακή Ένωση διοργάνωσε ημερίδα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στο διασυνεδριακό-πολιτιστικό κέντρο Δημητσάνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 ετών (1975 – 2011) ζωής, δράσης και προσφοράς της Ένωσης, στη Γορτυνία και την Αρκαδία. Την εκδήλωση συντόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Κώστας Καλύβας, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας , ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών κ. Γιώργος Κανδηλώρος.
Εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αρχής, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δεν αρκέστηκαν στην παρουσίαση γεγονότων αλλά κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, στην ημερίδα, η οποία είχε δύο μέρη, αναλύθηκαν θέματα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό στη Γορτυνία καθώς και για το όρος Μαίναλο με σημαντικές παρουσιάσεις. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Μπουντρούκας*, ένας από τους κύριους ομιλητές της ημερίδας, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την προώθηση της τοπικής παραγωγής με την δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για τα Αρκαδικά Προϊόντα και υπηρεσίες. «Σκοπός του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας είναι, μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία δέσμευση των τοπικών παραγωγών, να διαμορφωθεί μια «ταυτότητα ποιότητας», η οποία θα χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται και τα προϊόντα που παράγονται από τα μέλη του» εξηγεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον γαστρονομικό τουρισμό, ο οποίος θα βασίζεται στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και στην τοπική κουζίνα. Για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού η Διοίκηση του Επιμελητηρίου προγραμματίζει για το 2012, ετήσιο φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων στην Τρίπολη. Στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την προσπάθεια Αρκαδικής Επιχείρησης που έκανε πράξη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, για την προώθηση των Αρκαδικών Προϊόντων η οποία συνεργάζεται με όλους τους τοπικούς παραγωγούς και προωθεί τα προϊόντα τους, σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια με την επωνυμία Αρκαδικά Προϊόντα, μέσα από την επιχείρησή του (super market cash & carry) που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα.
Παράδειγμα προς μίμηση, για τις τοπικές επιχειρήσεις αυτού του κλάδου χαρακτήρισε την προσπάθεια του Αρκάδα επιχειρηματία και που πρέπει να το ακολουθήσουν όλες οι Αρκαδικές επιχειρήσεις, για αρχή, και μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του Επιμελητηρίου με επιχειρήσεις (super market) να συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα.
Ο κ. Μπουντρούκας επισημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο σε δίκτυο λιανικής πώλησης αλλά και σε καταλύματα, σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης της Αρκαδίας όπου πρέπει να προσφέρονται, μόνο Αρκαδικά Προϊόντα ώστε να υπάρχει αναγνωρισιμότητα – ταυτότητα προϊόντος της αρκαδικής αγοράς από τους επισκέπτες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών. «Με ανταγωνιστικές τιμές, στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στα καταλύματα σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας και την φιλική εξυπηρέτηση θα πετύχουμε τη διαφήμιση «στόμα με στόμα» με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» τονίζει. Όσον αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη ο κ. Μπουντρούκας χαρακτήρισε την Γορτυνία ως μία περιοχή η οποία ενδείκνυται για την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης. «Η Γορτυνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως αγροτουριστικός προορισμός και να αναπτύξει τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, δημιουργώντας έτσι ένα μοντέλο αγρότη – μικρού επιχειρηματία, ένα μοντέλο που κατά την άποψή μας αποτελεί ιδανικό συνδυασμό για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει μεταξύ άλλων στη διάρκεια της εισήγησης του.


*O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Ιωάννης Μπουντρούκας, είναι Πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε (νυν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ), Δ/νων Σύμβουλος και κύριος Μέτοχος της « PELMA Α.Ε» (Βιομηχανία αναγόμωσης ελαστικών), Διαχειριστής της «ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ Ι.Μ.Ε. ΕΠΕ» (Εταιρεία Μεταφορών)