Αειφόρος Ανάπτυξη Γορτυνίας - Αeiforia4Gortynia.blogspot.com

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

"ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ"

του Μιλτιάδη Λύτρα*


Ο Δρ. Μιλτιάδης Λύτρας έχει διατυπώσει στο παρελθόν τις προτάσεις-ανησυχίες του για την Ανάπτυξη της Γορτυνίας. Ο βασικός άξονας για την ανάπτυξη της Γορτυνίας αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλε λίγο καιρό πριν προς τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητώντας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Γορτυνίας. Στην επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:
"...Η Γορτυνία του Νομού Αρκαδίας εκπέμπει κραυγή απελπισίας. Η Γορτυνία αξίζει την υποστήριξη της Πολιτείας. Θέλω σε αυτήν τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, αλλά και για τον τόπο μας να σας μεταφέρω την Αγωνία των Γορτυνίων για τη συστηματική παραμέληση της περιοχής του Δήμου Γορτυνίας και τη συστηματική ίσως και εξόφθαλμη αλλά σαφώς άδικη αγνόησή της σε θέματα δημοσίων επενδύσεων ή και διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με δεδομένη την πεποίθησή μας πως ο τρόπος που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταφράσει την έννοια της Περιφερειακής Ανάπτυξης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό και την αφάνιση κάθε δημιουργικής ακμάδας, ως Γορτύνιοι δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι σε αυτό τον καταστροφικό δρόμο. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα αλλά και στο στο Δήμο Γορτυνίας με τόσο φυσικό πλούτο και με ανεκμετάλλευτο απόθεμα παραγωγικών πόρων, να εθελοτυφλούμε μη δημιουργώντας αναπτυξιακές ευκαιρίες. Με δεδομένο αυτό θέλω να σας παρακαλέσω όπως αναλάβετε πρωτοβουλίες για τα ακόλουθα φλέγοντα ζητήματα της Γορτυνίας αλλά και να σας ρωτήσω αν προτίθεστε με κάποιο τρόπο να τα εντάξετε στο Στρατηγικό σας Πλάνο για τη ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ:1. ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΑΔΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Είναι αν μη τι άλλο λυπηρό στο κέντρο της Πελοποννήσου, ο Αρχαίος Ποταμός Λάδωνας και η Λίμνη του να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι στερώντας από τον τόπο μας σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες. Σας παρακαλούμε όπως στα πλαίσια του δίκαιου αιτήματος μας σκεφτείτε:

-Τη βελτίωση της πρόσβασης στη Λίμνη Λάδωνα τόσο στο οδικό κομμάτι Τρόπαια Περδικονέρι Λάδωνα, όσο και στο Τμήμα της Πρόσβασης από την Εθνική οδό 11.

-Την ίδρυση στη Λίμνη ειδικής ζώνης στα πρότυπα του Αρκαδικού χωριού, με την επωνυμία ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ζητάμε να δοθούν εκτάσεις και κίνητρα για οικοδόμηση κατοικιών από Γορτυνίους Ομογενείς αλλά και ειδική πρόσκληση σε όλες της Πρεσβείες για Οικοδόμηση Εστιών Φιλοξενίας Υπηκόων τους, φοιτητών και νέων εθελοντών. Πιστεύουμε πως η Λίμνη του Λάδωνα μπορεί να γίνει ένα πρότυπο παράδειγμα ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

-Την ολοκληρωμένη μελέτη Δεντροφύτευσης και την υποστήριξη δράσεων από τα αδρανή Δασαρχεία, και τις υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Την Ενθάρρυνση δράσεων Τουρισμού, Αγροτουρισμού αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Ζητούμε εδώ και τώρα ένταξη της Περιοχής σε επενδυτικά κίνητρα.


2. ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ.

Πρόκειται για μια ακόμα πρόταση ουσιαστικής ενίσχυσης της Οικονομίας της Περιοχής μας. Οφείλει η Περιφέρεια να αναδείξει με κονδύλια και ένταξη σε ευρωπαικά προγράμματα την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μοναστικής θρησκευτικής μας παράδοσης.


3. ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βελτίωση της οδικής αρτηρίας ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – ΒΥΤΙΝΑ αποτελεί ένα έργο που θα πρέπει και στη δική σας θητεία ως πρώτος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, να τοποθετηθεί ψηλά στις προτεραιότητές σας. Ζητούμε να ενταχθεί επιτέλους σε μέλετες το έργο της Παράκαμψης Λαγκαδίων και η κατασκευή επιτέλους του τμήματος Λιβαδάκι Αρχαία Ολυμπία. Με μια μικρή παρέμβαση στο Οδικό τμήμα ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ – ΛΑΓΚΑΔΙΑ η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ μπορεί να αποκτήσει έναν οριζόντιο άξονα ποιότητας και ασφάλειας.


4. ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ / ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

Ζητούμε σε αυτήν την κατεύθυνση τη βοήθειά σας για:

• ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΖΩΝΗΣ ΘΕΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

• ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΟΡΤΥΝΙΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

• ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ.

• ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΜΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΗΡΑΙΑΣ

• ΤΗΝ ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

5. ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

Η Γορτυνίας μας οφείλει να ζήσει και θα ζήσει.

- Στην ενθάρρυνση νέων να εγκατασταθούν στη Γορτυνία διασφαλίζοντας γι’ αυτούς ευκαιρίες απασχόλησης και προόδου.

-Στη δημιουργία πρότυπων υποδομών μάθησης, σχολείων. Σας παρακαλούμε σε αυτή την κατεύθυνση πιέστε και σεις για τη διατήρηση των σχολείων στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ.

-Ζητούμε από εσάς την προώθηση στην ευρωπαϊκή ένωση πρότασης για την ενίσχυση Rural Areas, με ειδικά οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά (ερήμωση πολύ χαμηλό κατακεφαλήν εισόδημα). Παρακαλούμε σε μια τέτοια προοπτική θέστε το Δήμο Γορτυνίας υψηλά στη λίστα των ωφελούμενων περιοχών. Ζητάμε κάτι τέτοιο να γίνει με επίκεντρο την ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών. Οι παρεμβάσεις παλιών δημάρχων στη Δημητσάνα καις τη Στεμνίτσα δείχνουν πως όταν υπάρχει όραμα και μεράκι, τα έρημα χωριά της Γορτυνίας μπορούν να γίνουν παραδείγματα ανάπτυξης

- Παρακαλούμε όπως με την ισχύ σας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και το κύρος της παρέμβασής σας, όπως δηλώσετε παντού το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Η Γορτυνία εκπέμπει κραυγή απελπισίας.

-Να πιέσετε όπως δημιουργηθούν ειδικές ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των λίγων και ηρωικών επαγγελματιών της περιοχής. Σχεδόν δείχνει το κράτος να μην νοιάζεται για το γεγονός ότι συμπατριώτες μας με εστιατόρια καφενεία και μικρά καταστήματα, 5 μέρες την εβδομάδα χτυπάνε μύγες στα μαγαζιά τους και τη μια μέρα που περιμένουν λίγο κόσμο από τα αστικά κέντρα να διώκονται..."
( Ο Μιλτιάδης Δ. Λύτρας, από το Σταυροδρόμι Αρκαδίας, αποφοίτησε από το Λύκειο Τροπαίων με Άριστα 20. Πέτυχε πρώτος στο Νομό Αρκαδίας και αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία σε όλα τα έτη σπουδών του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αδελφών Μπακαλά. Kατέχει Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διδακτορικό (με υποτροφία του ΙΚΥ και του προγράμματος ΠΕΝΕΔ) με θέμα τη σύγκλιση των Τεχνολογιών του Σημασιολογικού Ιστού και της Διαχείρισης της Γνώσης για την εξατομίκευση εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εφαρμογές τεχνολογικά υποστηριζόμενης μάθησης. από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Διδάσκει σε πανεπιστημιακό επίπεδο από το Φθινόπωρο του 2004, με (προ)υπηρεσία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας, το ΑΤΕΙ Αθήνας και το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας. Έχει εργαστεί/εργάζεται ως ερευνητής σε περισσότερα από 20 ερευνητικά έργα με αξιομνημόνευτη ερευνητική εργασία. Συγκεκριμένα περισσότερες από 100 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά)