Αειφόρος Ανάπτυξη Γορτυνίας - Αeiforia4Gortynia.blogspot.com

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Εισήγηση του κου Παναγιώτη Καρβελά* στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα: «Αειφόρος ανάπτυξη στη Γορτυνία», που διοργάνωσε η Παγγορτυνιακή Ένωση, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.


"Η Παγγορτυνιακή Ένωση οργανώνει την ημερίδα για την αειφόρο ανάπτυξη της Γορτυνίας, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη, σε μια στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον όλης της χώρας. Μια εποχή κρίσιμη και για τη Γορτυνία, που τη τελευταία δεκαετία μαστίζεται από την ερήμωση, την έλλειψη ανάπτυξης και τη μείωση σχεδόν στο μισό του πληθυσμού της και με εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Μάλιστα η πολιτεία πρόβαλε τη σύγχρονη αυτή μορφή ανάπτυξης σαν την εναλλακτική πρόταση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την Ελληνική οικονομία. Πολύ σύντομα, όμως, η ιδέα αυτή απαξιώθηκε από τη συχνή επικοινωνιακή χρήση της, χωρίς να έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα.
Η πράσινη ανάπτυξη αναφέρεται κυρίως σε ήπιες μορφές οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσονται με προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια σημαντική δυσκολία, αφού το υψηλό κόστος για την καθιέρωσή της, τη καθιστά απαγορευτική για αναπτυσσόμενες οικονομίες. Δεν είναι τυχαίο πως οι πολιτικές για το περιβάλλον διίστανται παγκοσμίως και επηρεάζονται από τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους.
Η αειφόρος ανάπτυξη, μια ελληνική λέξη, η οποία εμπεριέχει τη συνέχεια της ζωής και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων, αποτελεί τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Στόχος της είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των αγαθών σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό, αειφόρος ανάπτυξη είναι η «ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», με άλλα λόγια η μέριμνα ώστε η σημερινή μεγέθυνση να μην υπονομεύει τις δυνατότητες ανάπτυξης των μελλοντικών γενεών. Αποτελείται δε από τρεις συνιστώσες: την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, που απαιτούν ισόρροπη πολιτική συνεκτίμηση.
Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται φανερό ότι οδηγούμαστε σε αυξανόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Βαθμιαία συνειδητοποιείται ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει συγκεκριμένα όρια που προσδιορίζονται από το πεπερασμένο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη. Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα πάντα είναι δυνατά άρχισε να αμφισβητείται, όταν διαπιστώθηκαν η περιορισμένη αντοχή της φύσης, αλλά και οι παρενέργειες της τεχνολογίας.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έρχονται στην επικαιρότητα οι αρχές της Διακήρυξης του Ρίο (1992), με τις οποίες επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια συνολική προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της διαχείρισης των φυσικών πόρων της γης. Έκτοτε, η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης έχει ενσωματωθεί σε όλες σχεδόν τις Οδηγίες της Ε.Ε., στις συμβάσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και στις αποφάσεις των δικαστηρίων, που αφορούν περιβαλλοντικές διαφορές.
Η αειφορία επιχειρεί τον συμβιβασμό των αντιθέσεων μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς ακραίες οικολογικές θέσεις. Οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και να συνεργαστούν για να προστατεύσουν και να επαναφέρουν την ακεραιότητα του οικοσυστήματος της γης και να δώσουν οικονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία στις υποβαθμισμένες χώρες, ώστε να αναπτυχθούν και αυτές χωρίς περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η σημερινή εκδήλωση προσδοκά να αναδείξει προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα οικονομία στη Γορτυνία με πρωταγωνιστές τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, παραγωγούς και άλλους, με σεβασμό στο εξαιρετικά πλούσιο περιβάλλον μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Την τελευταία δεκαετία ορισμένες περιοχές της Γορτυνίας γνώρισαν, κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία σημαντική ανάπτυξη, ταυτόχρονα, όμως, πολλές έμειναν δεκαετίες πίσω. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, ξεκινώντας με την εκδήλωση αυτή, στη συλλογή και ζύμωση ιδεών που από σήμερα και σε βάθος χρόνου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, των ανθρώπων και των παιδιών του."


*Ο Παναγιώτης Καρβελάς γεννήθηκε το 1965 και κατάγεται από τη Δημητσάνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παιδοδοντιατρική και στην Ορθοδοντική στον Καναδά και τη Γαλλία αντίστοιχα. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Λούισβιλ καθώς και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Ιντιανάπολις. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και της Παγγορτυνιακής Ένωσης και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ορθοδοντικής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων Α.Ε., Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Παιδείας, Ειδικός Σύμβουλος και υπεύθυνος επικοινωνίας Υφυπουργού Εξωτερικών, Πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος και παλαιότερα Πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος, προϊστάμενος στο Ορθοδοντικό Κέντρο του ΙΚΑ Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών Εταιρειών. Γνωρίζει άριστα την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Είναι έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών.