Αειφόρος Ανάπτυξη Γορτυνίας - Αeiforia4Gortynia.blogspot.com

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

"Ανενεργό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γορτυνίας"

Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Γορτυνίας ιδρύθηκε το 2006 και λειτούργησε μετά από απόφαση του τότε δήμου Ηραίας στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Λυσσαρέας και διέθετε από την πρώτη στιγμή ασύρματο internet, ενώ η σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου ήταν 15ετής. Τα προβλήματα φάνηκαν αμέσως αφού το 2007-2008 το κέντρο δε λειτούργησε αφού υπήρχε μόνο ένας εκπαιδευτικός αποσπασμένος από το γραφείο περιφερειακής εκπαίδευσης και το 2010-2011 τέθηκε σε αναστολή ενώ όπως όλα δείχνουν θα κλείσει οριστικά, αν δεν υπάρξει μέριμνα για την επαναλειτουργία του. Στην ουσία λειτούργησε το 2008-2010 και σύμφωνα με τους ανθρώπους που έζησαν από κοντά τη λειτουργία του δημιούργησε γνωστικό και αξιακό υπόβαθρο στους μαθητές ενώ αποσκοπούσε όπως όλα τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας ζωής καθώς και στην προώθηση της αιεφορίας.

Ας μην ξεχνάμε πως η περιοχή της Γορτυνίας διαθέτει σημαντικούς περιβαλλοντικούς χώρους και θησαυρούς όπως ο Λάδωνας ποταμός, το Μαίναλο και άλλα οικοσυστήματα ενώ υπάρχουν χώροι που οι μαθητές θα μπορούσαν να δουν από κοντά πολλά πράγματα ακόμα όπως για παράδειγμα παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τροφίμων. Επίσης στην περιοχή, υπάρχει το φαράγγι της Γκούρας, ο Αλφειός ποταμός και λίγο πιο μακριά ο Επικούρειος Απόλλωνας καθώς και καταφύγιο άγριων ζώων (Λύγκας, Λαγός, αγριογούρουνο) και 300 σπάνια είδη βοτάνων και προστατευόμενες ζώνες ενώ ήδη προγραμματιζόταν η δημιουργία τοπικού δικτύου με τίτλο "Γορτυνία sos".
Επίσης όπως ενημερωθήκαμε τα ελάχιστα χρόνια λειτουργίας του κέντρου το είχαν επισκεφτεί πολλά σχολεία από άλλες περιοχές όπως του Σμύνους Λακωνίας, Νέας Κίου Αργολίδας, Μολάων Λακωνίας και Καλαμάτας Μεσσηνίας. Συνολικά τα σχολεία που είχαν πραγματοποιήσει επισκέψεις ήταν 17.
"...Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έκλεισε το μοναδικό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Γορτυνίας το οποίο σίγουρα θα είχε να προσφέρει πολλά στον περιβαλλοντικό τομέα όχι μόνο στα παιδιά της Γορτυνίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που θα το επισκέπτονταν, όπως είχε γίνει και τα ελάχιστα χρόνια που λειτούργησε......."

(Πηγές:1.http://www.arcadiaportal.gr
2. http://www.syllogos-lyssareas.gr/arxeia/K.P.E.%20Hraias/KENTRO_PERIBALONTIKHS_EKPAIDEYSHS_HRAIAS.html)